
Distansundervisning har varit ett återkommande samtalsämne de senaste året. Skolan har nog inte blivit riktigt vad någon hade tänkt sig i år. För många av oss har det varit en jobbig omställning från klassrumslektioner till distansundervisning, och det kan vara svårt att navigera att helt plötslig få så mycket mer eget ansvar. Det kan vara svårt att be om råd och stöd, eller ens veta hur man ska fråga. Som med all undervisning kommer det variera väldigt mycket vad som fungerar för just dig, och en stor del av en ny studiemiljö handlar bara om att prova sig fram, göra fel, och prova igen. Men, om du vill ha några grundläggande riktlinjer för få till fungerande rutiner, så kommer här några snabba knep för att optimera din skoldag på Zoom:
- Gå upp i tid – det tråkigaste tipset, men icke desto mindre viktigt för det. Ja, det är skönt att slippa åka in till skolan varje dag, och det kan vara svårt att motivera att kliva upp ur sängen mer än 20 minuter innan lektionstid och bara klicka in på Zoom fortfarande i pyjamas (sido-tips: ha riktiga byxor på dig, även om du inte syns. Jag kan nästan lova att du pluggar mer effektivt då). Men den där tiden på bussen och tuben fyllde faktiskt en funktion. När du pendlar, rent fysiskt, så ger du din hjärna tid att ”pendla” mellan olika aktiviteter, vilket kan göra det lättare att inte bara hitta fokus, utan även att hålla det fokuset sedan. Att hastigt hoppa från en aktivitet till en annan, så kallad ”multitasking”, är väldigt energikrävande för hjärnan, och risken är att du tröttar ut dig i onödan. Ge alltså dig själv ordentligt med tid att vakna på morgonen, så hinner hjärnan förbereda sig, och kommer att jobba bättre.
- Var förberedd – gärna kvällen innan. Förberedelser för skolan kanske inte innebär att packa ryggsäcken längre, men du kommer inte undan helt för det. Ta 5-10 minuter kvällen innan och se till att din dator står på laddning, att du har alla möteslänkar, att din studieplats inte är för stökig. Om all admin är gjord söndag kväll kan du ta det lugnt på måndag morgon, låta hjärnan pendla i sin egen tid, och kanske ta en liten sovmorgon.
- Ta dina raster – på riktigt. Ingen av oss klarar av att fokusera på distansundervisning flera timmar i sträck. Hjärnan behöver vila, men du kan bestämma när den vilar, om du tar aktiva pauser. Med det menar jag att inte bara sitta kvar framför datorn i femton minuter mellan varje lektion, utan att ha en paus-aktivitet. Den behöver inte vara ambitiös alls, men att lämna rummet, ta ett glas vatten eller ett mellanmål, lyssna på några bra låtar, öppna ett fönster eller, om rasten är lite längre, gå ett varv runt kvarteret. Försök att differentiera mellan ”plugg-tid” och ”inte-plugg-tid”. På samma sätt som hjärnan behöver hinna starta upp på morgonen mår den bra av att starta om några gånger om dagen. Är du rädd för att missa när lektionen börjar igen, sätt en timer!
Du vill nog också undvika att äta din lunch framför datorn. Läs en bok eller tidning, eller snacka med en kompis under tiden, se till att dina ögon får vila från skärmen. Om du vet med dig att du ändå kommer ha datorn vid bordet, se till att 1, ha en paus-aktivitet på, en YouTube-video kanske, hellre än plugg och 2, ställ datorn en bit bort. Du vill ha den utanför spill-zonen; det är väldigt svårt att få smält ost ur ett tangentbord.
- Kommunicera med dina lärare under er distansundervisning – och underlätta för er båda. Det är väldigt svårt att hjälpa till med det man inte vet om. Att undervisa digitalt medför flera utmaningar, men kanske den största är bristen på feedback: i ett klassrum är det mer märkbart om alla eleverna sitter där som frågetecken. Det finns nu igen möjlighet att gå runt bland eleverna och se till så att alla förstått rent individuellt, eller någon digital motsvarighet till att bli stannad i korridoren med ”en liten fråga, bara…”. Kort sagt, det kan vara svårare att förstå varandra. Det är därför extremt viktigt att du som elev frågar när det dyker upp saker du inte förstår i din undervisning. Det kanske känns jobbigt, men jag garanterar att din lärare tycker att det är värre när ingen frågar alls.
Om det känns svårt att komma igång, eller ens veta var du ska börja, prova detta: i början av veckan, skissa upp ett mail till din lärare. Du behöver inte skicka det nu, eller alls för den delen, men öppna fliken i alla fall. Sen under veckan när du kommer på frågor eller vill ha något i materialet förtydligat, skriv in det i mailet. Ibland kommer du hitta svaren själv, senare i din läsning – då är det bara att radera den raden. I slutet av veckan, skicka iväg de frågor du har kvar, hur små eller ”dumma” de än verkar. Förhoppningsvis kan du på detta vis slippa den där jobbiga biten av att försöka formulera dig bra och tydligt när du egentligen tycker det är rätt pinsamt att be om hjälp. Det enda du behöver göra, i den stunden, är att trycka på ”Skicka”.
- Ta hjälp av dina klasskompisar – de är precis lika lost som du. Om du började din undervisning under tiden allt varit på distans, på universitetet, är detta kanske lite svårare. Men du har kanske ändå interagerat med dina kursare vid något tillfälle, på ett seminarium eller under uppropet. Om du har en grupp klasskompisar redan- superbra! Annars kan du alltid leta upp likasinnade, ofta har programmen en egen Facebookgrupp.
Dra igång en digital studiecirkel, eller bestäm en dag i veckan då ni stämmer av med varandra, jämför anteckningar och gemensamt kan leta svar på svåra delar av materialet. Om ni inte hittar något svar kan ni maila läraren tillsammans. Även om du pluggar bäst själv kan det vara givande att prata med dina klasskompisar. Just nu sitter ni alla i samma sits, och många av oss umgås inte med vänner lika ofta som tidigare, så att ta vara på de sociala kontakter vi har blivit allt mer viktigt.
Troligtvis kommer vissa av de här tipsen vara mer relevanta för dig än andra. Oavsett vilka av dem du följer, och till vilken grad, se till att du också ger dig själv feedback: vad fungerar för just dig? Kan du lista ut varför, och kanske hitta andra ställen att implementera samma tänk? Att kunna motivera sig själv, och dessutom efter ett hyfsat pålitligt schema, är en enormt värdefull förmåga i arbetslivet, så du kommer ha nytta av det även när din skoltid är över.
Lycka till med din distansundervisning önskar vi på Läxhjälp.com