Anteckningsteknik

Anteckningsteknik
14/04/2021 anders
anteckningsteknik

Det är många som instinktivt ryggar tillbaka när man börjar prata om anteckningsteknik. Du har säkert redan hört från lärare och föräldrar att det är viktigt att anteckna – men var ska du börja? Vad är det egentligen att anteckna? Och vad är fördelarna?

Att anteckna, rent krasst, är att göra jobbet nu istället för senare. Det är att göra det lättare för sig själv att ta in den kunskap man förväntas ha, att skapa studiematerial som är skräddarsytt för just dig. Det är ett jobb i sig att lära sig formatet, absolut, men det kommer att bespara dig både tid och möda i längden.

För många kan det kännas överväldigande att börja. Det är trots allt ett nytt sätt att tänka kring sina studier, så det är förståeligt att det känns motsträvigt. Det kan också tyckas onödigt- ”jag har ju klarat mig så här länge utan, varför börja nu”? Vi når alla en punkt, i högstadiet, gymnasiet, eller kanske till och med på universitetet, då det blir aktuellt att lära sig studera på ett nytt sätt. Självständigare studier kräver mer av oss, och om du måste lära dig anteckna samtidigt kommer det bli jobbigt helt i onödan. Ju tidigare du börjar, desto lättare blir övergångarna i nivå. Du har kanske redan märkt av att ribban höjts för dig, särskilt om du nu studerar mer på distans. I sådana fall ställs inte bara högre krav på själva studierna, utan även på dig, och din studiedisciplin. Har du sett över dina studievanor för distansundervisning än? Utöver de tipsen är anteckningstipsen vi går igenom här ett utmärkt komplement.

Anteckningar är nämligen inte bara bra att plugga på när de väl är skrivna, utan det är också givande att bara skriva själva anteckningarna. Det kräver mer av dig än att bara läsa texten. Du kan inte bara ta emot infon, du måste också handskas med den. Så hur antecknar vi då på bästa sätt? Det är lite skillnad på att göra anteckningar på en text, och på en föreläsning eller en lektion, så vi ska titta på dem separat.

 

Att anteckna från text:

Det är alltid lättare att börja med anteckningar om du först skaffar dig en översikt över materialet. Du behöver inte läsa hela kapitlet, men skumma igenom det, låt ögonen löpa över sidan. Läs framförallt titlarna, och saker som är fetstilade. Detta kommer ge dig en idé om vad som faktiskt är viktigt i texten, så att du kan fokusera extra mycket på de verkligt centrala bitarna.

Sen är det bara att skriva upp dem! Att anteckna är inte detsamma som att skriva vanliga texter, och det är inte tänkt att du ska skriva om hela läroboken. Dina meningar behöver inte vara jättesnygga, eller ens korrekta. Det viktiga är att de innehåller relevant info, som du förstår. Du behöver heller inte anteckna i flytande text, om du inte vill. En lista med punkter går precis lika bra, eller varför inte en mindmap? Gör det som känns naturligt för dig. Försök att ta informationen framför dig, och omvandla den till ett format som du är mer bekväm med. Skriv med egna ord, så mycket du kan.

Det kan vara svårt att veta vad som faktiskt är viktigt att skriva upp, och vad som du kan sålla. Särskilt när du precis har börjat vill du inte sålla för ordentligt. Är du osäker på om det är viktigt- skriv upp det. Till viss del kommer det bero på ditt ämne, och det finns ingen direkt regel som kan hjälpa dig att prioritera. Rent generellt är saker som namn, årtal och samband viktiga i samhällsvetenskapliga ämnen, medan det inom naturvetenskapen är mer fokus på formler och processer. Det bästa sättet att ta reda på vad som förväntas av dig, vad som ”kommer på provet”, är att läsa kursplanen. Om det står att du ska kunna ”redogöra för och kontrastera mellan olika revolutioner”, till exempel, så behöver du:

  1. Skriva upp konkret info om olika revolutioner genom historien- när, var, vem och varför är saker som är bra att hålla koll på.
  2. Jämföra dem. Lista upp ett par likheter och skillnader. Varför är de likheter/skillnaderna viktiga?

Vips, så har listat ut precis vad som behövs. Se bara till att du har koll på allt som efterfrågas, att du kan ”redogöra och kontrastera” (vilket egentligen bara betyder ”berätta om och jämför”). Precis som det är viktigt att läsa igenom frågan ordentligt innan du svara på ett prov, kan det vara extremt värdefullt att läsa kursplanen innan du lägger en massa tid på att plugga in fel grejer. Allt står inte i kursplanen, och den kommer ha lite olika fokuspunkter beroende på din lärare, men den är ett bra ramverk att utgå ifrån. Om du läser kursplanen, och fortfarande är jätteförvirrad och inte vet vad som efterfrågas, fråga då din lärare.

 

Att anteckna för lektion/ föreläsning:

Att anteckna under en lektion eller föreläsning för med sig andra utmaningar. Det ställs lite högre krav på hastighet, då du måste hållas lärarens takt hellre än din egen. Å andra sidan kan det vara skönt att ha en konkret tidsgräns, särskilt i början. Om du tycker det är väldigt jobbigt att komma igång, att bestämma när och var du ska ta initiativet, så är det bra att börja vid tillfällen där någon annan liksom sätter de reglerna åt dig.

Ofta finns det också en Whiteboard eller Power Point att utgå ifrån, vilket underlättar för oss. Det första steget är i princip redan gjort, och det är bara den mest nödvändiga infon som är kvar. Annars är det egentligen samma approach som med ren text – att kondensera ner infon du får till ett mer effektivt format.

När du börjar kommer kan det kännas mödosamt och onaturligt, som att du verkligen måste anstränga dig. Kanske får du tok-kramp i handen och måste avbryta. Du kommer alldeles säkert att missa saker, både små detaljer och viktiga, avgörande fakta. Det är inta bara ok, det är en helt nödvändig del av processen. Halva arbetet med anteckningar är att försöka, och även ”dåliga” anteckningar är bättre än inga alls, så även om du tycker att det är hopplöst, försök att vara konsekvent. 15 minuter om dagen är bättre än inget alls. Även om du inte orkar under alla veckans lektioner, kanske du kan välja ett ämne som du antecknar.

Nu har vi gått igenom de huvudsakliga dragen, och du har ett ramverk för hur du kan börja anteckna. Men vi måste hänga upp den ramen på något också: vana, rutin. Att få in en rimlig rutin för sina studier kan vara svårt, men det finns ett antal grejer du kan prova för att komma igång, i alla fall. Här kommer några tips för hur du kan göra antecknandet lättare, och mer konsekvent.

 

  • Se över hur din antecknings-miljö ser ut. Försök att skapa en trivsam miljö, även om du vet med dig att du pluggar bäst i total tystnad, utan snacks eller interaktion med andra människor. När du väl kommit igång med antecknandet kan du plugga som vanligt, men i början är det viktigt att ribban är låg, så att vi kan komma igång med rutinen. Om aktiviteten känns behaglig, eller i alla fall inte bara jobbigt, är det lättare att motivera sig själv att genomföra den. Det här tipset gäller framförallt vid självständiga studier av text, och inte på föreläsningar eller liknande – det är inte säkert att hela din Zoom-klass skulle uppskatta att ha en ”Smooth Coffeehouse Jazz” spellista på i bakgrunden när de försöker lära sig hur grafer fungerar. Då får du istället hitta aktiviteter som är mer diskreta, till exempel att tugga tuggummi (inga bubblor!).

 

  • Börja med korta intervaller. Det kommer ge dig möjlighet att bygga upp den mentala muskelmassan, och hjälper med motivation (och kramp i handen). Sätt en timer, så mycket eller lite tid som du är bekväm med. När den sen ringer ta en paus som också är tidsbestämd, och repetera den processen några gånger. Anledningen till att du också vill sätta timer på din paus är att det är väldigt lätt, särskilt i början, att hjärnan tycker att du är färdig för dagen när första larmet ringer. Den måste tränas in systemet. Om redan det här känns jättejobbigt, så är det förmodligen för att du siktar för högt, tar på dig för mycket för tidigt. För att sänka ribban, sätt en kortare timer. 10 minuter är bättre än inget alls, och det är ett helt rimligt ställe att börja på.

 

  • Bygg in belöningar i processen. Det här är mer av ett generellt pluggtips, men det går att applicera lite varsomhelst. Det kan vara kortsiktigt, som att få spela datorspel när du läst färdigt ett antal sidor i boken, eller långsiktigt, som att få köpa nya hörlurar när sista inlämningsuppgiften är klar. Belöningar är ett bra sätt att skaka fram lite extra motivation. I början kan det vara bra att ha lite snabbare belöningar, så att hjärnan lär sig associera aktiviteten med nöje. Sätt en kort deadline, ett tydligt mål och en konkret belöning, som du får med en gång.

 

  • Post-it lappar är guld värda. Du kan lägga till viktig info som du missat, förtydliga eller ge exempel, eller rätta dig själv utan att behöva skriva om hela sidan. De är också väldigt bra att ha som bokmärken.

 

  • Vilka redskap du använder kan också påverka dina anteckningar. Du kan vara hur fancy eller minimalistisk du vill, och vi kommer komma till det lite senare, men det finns två saker som är helt nödvändiga: en bra penna och en bra ljuskälla. Att anteckna med en liten pennstump med ficklampa eller levande ljus kommer att belasta din skrivhand och dina ögon helt i onödan. Det kan vara lite trist att skriva anteckningar, ja, men det bör inte vara fysiskt obehagligt. Ett skrivverktyg som är skönt att hålla i (blyerts, bläck eller fjäderpenna) och ett väl upplyst papper är det mest grundläggande för en god anteckningsteknik.

 

  • Anteckna något utan förväntningar. Ibland är det svårt att börja med något för att det känns viktigt att det blir rätt med en gång. Det är naturligtvis omöjligt- alla måste öva. Men, det går att komma över den tröskeln genom att bygga upp din förmåga på något ”oviktigt” först. Se en film/ dokumentär, eller YouTube-video, eller lyssna på en podcast om något som intresserar dig, och anteckna den! Försök att hitta de saker vi tittade på här ovan, så namn, årtal och orsakssamband i olika skeenden kan vara en bra början.

 

  • Gör det med en kompis! Vi är många som pluggar på distans nu, och mycket av den motivation och hjälp vi fick av att plugga med andra har försvunnit. Bestäm med en klasskompis att anteckna gemensamt, och jämför efteråt, så du kan se vad du missat. Eller varför inte dra ihop en studiegrupp? Ni kan anteckna ett kapitel var, och sedan sätta ihop ett gemensamt häfte att plugga till kursprovet med!

 

  • Planera in att läsa dina anteckningar. Kanske den tråkigaste biten, men också viktigt för din utveckling som student. Dels är det ett bra sätt att ta reda på vilka delar av ditt antecknande du behöver utveckla, dels är det repetition av det faktiska ämnet. Win-win!

 

  • Prova att renskriva dina anteckningar. Inte ett nödvändigt steg, men det kan hjälpa dig med repetitionen. Som vi sett tidigare handlar antecknande till stor del om att koncentrera information, göra den nättare, mer hanterbar. Om du antecknar i flera steg kan du destillera ner kunskapen ännu mer. Detta kan göra det ännu mer tydligt vad som är viktigt, vilket kommer underlätta när du ska plugga inför ett prov, eller en tenta.

 

  • Det här kan låta lite fånigt, men underskatta inte det estetiska. Anteckningar har såklart inte som syfte att vara fina att titta på, och särskilt i början lär de vara ganska kaotiska. Men det är ändå värt att lägga lite tid och energi på att piffa till dem, om du gillar sånt (jag som skriver den här texten är över 20 år och använder fortfarande glitterpennor). Det kan vara något så enkelt som att skriva sidrubriken i ett lite roligare typsnitt. Vill du gå all out med klistermärken, washi-tape och olikfärgade överstrykninspennor så går det också bra. Ju mer du tycker om att titta på dem, desto större är sannolikheten att du faktiskt använder dem för att plugga sedan, vilket lite är poängen.

 

  • Sista tipset på listan, men det absolut viktigaste: gör det som funkar för dig. Du kanske redan har knep eller metoder som hjälper dig, men tvekar inför att använda dem för att de känns fuskigt, eller barnsligt, lite som att räkna på fingrarna. Kanske är det att motivera dig själv med en chokladbit för varje sida du läser, eller att ha sountracket till favoritspelet på i hörlurarna, fast det känns lite fånigt och dumt att erkänna. Om du bara tar med dig en sak från hela den här texten, ta då detta: det är inte dumt om det funkar.

 

Det finns ingen som bara kan det här, utan vi måste alla lära oss själva. Det gör vi på väldigt olika sätt. Vill du ha det knäpptyst omkring dig, en penna och ett papper och inga distraktioner – kör på! Vill du lyssna på ambient musik, äta vindruvor och tända ett doftljus – ok, super! Vill du ha femton olika färger på dina pennor, soundtracket till Sagan om ringen på hög volym och äta ostbågar när du antecknar Franska Revolutionen – perfekt, lycka till (men var försiktig, nästa års historiaelever vill nog inte ha dina orangea fingeravtryck på sin bok)! Vi lär oss alla på olika sätt, och det är ok.  Börja litet, med de mest grundläggande verktygen, och testa dig fram till hur du pluggar som bäst, vad du behöver för att vara konsekvent i ditt antecknande.

 

Att veta hur du själv antecknar/ pluggar som bäst är en förmåga du kommer ha nytta av hela livet, så lägg lite tid på att hitta din stil, verkligen, hur den än ser ut. Det finns inget som är rätt eller fel – bara vad som fungerar och vad som inte gör det. Alla tipsen här är till för att hjälpa dig, men om du provar dem några gånger och det inte går, och du inte känner att det ger dig någonting, prova då något annat. Det finns jättemycket resurser på nätet att hitta om just självständiga studier. Ta en eftermiddag och surfa runt på YouTube om du vill, de har hundratals guider och exempel på anteckningar.

 

Sammanfattning anteckningsteknik:

 

  • Vi antecknar för att få en djupare förståelse för kunskapen framför oss. Att anteckna är ett väldigt bra sätt att plugga, då du måste hantera information mer kritiskt än om du bara läste den, och anteckningar är superbra som studieunderlag senare.

 

  • Om du antecknar från en text, börja med att skumma igenom den för att få en uppfattning av innehållet, och börja sedan i din egen takt. Vid en lektion kan du ju inte läsa igenom innan, men det är desto viktigare att vara förberedd med penna och papper.

 

  • Försök att sålla bort den info som inte är nödvändig och konkret. Ta hellre med för mycket än för lite, särskilt i början.

 

  • Vad som är viktigast att anteckna kommer bero på ditt ämne. Om det är samhällsvetenskapligt kan du lägga fokus på årtal, namn och samband. Om det däremot är naturvetenskapligt kan du lägga mer energi på formler och processer. Är du osäker på vad som är viktigt kan du kolla i kursplanen.

 

  • Du behöver inte anteckna i löpande text, och dina meningar behöver inte vara korrekta. Mindmaps kan vara ett jättebra verktyg för att göra samband tydligare.

 

  • Gör det lätt för dig. Arbeta med bekväma verktyg, och försök att upprätta rutiner som är enkla och behagliga att följa. Är det för svårt, eller känns det för jobbigt att komma igång: sänk ribban. Jobba upp ”plugg-musklerna” lite i taget.

 

  • Lägg tid på att lista ut vad som fungerar för just dig, och hur du kan ge dig själv de förutsättningarna. Försök att vara konsekvent och regelbunden i ditt antecknande, och för all del dina studier i allmänhet. Var beredd på att det tar en stund att lära sig detta, och var snäll mot dig själv om det inte blir perfekt på en gång.

 

Lycka till med anteckningstekniken önskar vi på Läxhjälp.com

Skriven av Agnes, expert på läxhjälp och distansundervisning My Academy

Vill du ha läxhjälp?

Få prisförslag