UF-företaget Gymnasiekollen från Östra Real För att förenkla och avdramatisera gymnasievalet.
Guiderna är själva elever på skolan, något som grundarna tror kommer bidra till att minska de sociala barriärerna som kommer med att byta skola.
Läxhjälp.com tog ett snack med det unga gänget bakom idéen.
Hur kom ni på er affärsidé?
– Idén har sitt ursprung i våra egna gymnasieval. Vi upplevde att många skolor var duktiga på att marknadsföra sin utbildning, men dåliga på att återspegla skolans trivsamhet, sociala stämning och hur livet ser ut för dess elever utanför plugget. Vi skapade tjänsten för att hjälpa alla som ska göra sitt gymnasieval genom att dels informera om skolornas utbildning, men ännu viktigare, hur livet faktiskt är på och utanför skolan för dess elever.
Varför valde ni just den här affärsidén?
– Enligt vår undersökning så är det svårt att återspegla en skolas trivsamhet och sociala stämning genom t.ex. mässor eller öppna hus, där vi då såg möjligheten att rekrytera gymnasieelever för våra rundturer som svarar genuint och jordnära, och som där reflekterar den verkliga bilden av gymnasieskolan.
Dessutom blir det en möjlighet för gymnasieelever att få en första erfarenhet att sätta på CV:t, samt tjäna en extra slant, som för oss studenter är mycket behövligt!
Vilka faktorer har ni märkt spelar in i valet av gymnasium?
– Självklart är utbildningen som skolan erbjuder viktig, men något som är minst lika viktigt är trivsamheten och den sociala miljön. Den överväldigande majoritet som byter gymnasieskola gör det för att de vantrivs och för att de ofta känner att de inte ”passar in” – sällan för att utbildningen i sig självt är dåligt. Därefter vill vi belysa den del av gymnasiet som idag nästan alltid överses och som det idag finns väldigt knapp information om, men som trots det är den information som är avgörande vid gymnasievalet. För att kortfattat svara på frågan är det att man känner att man passar in och trivs. I det ingår allt ifrån åsikter till hur personer beter sig till hur målmedveten man är.
Hur har mottagandet varit av er affärsidé?
– Fantastiskt bra! På vår marknadsundersökning svarade dryga 1000 högstadeieelver att de var intresserade av vår tjänst! Många av de elever vi mött på framförallt gymnasiemässan har berättat att just trivsel är viktigt vid gymnasievalet men att det trots det ofta glöms bort och sällan informeras om av de olika gymnasieskolorna. Vi har fått in över 100 intresseanmälningar och mycket bra respons av föräldrar såväl som elever! Det finns ett stort intresse för hur livet ser ut på gymnasiet!
Hur är det att driva UF-företag?
Det är extremt lärorikt, roligt, och utmanande. Vi har nog lärt oss lika mycket av att driva UF som vi lärt under en termin i skolan! Genom att driva UF får man insikter i allt ifrån hur man samarbetar i en grupp till hur man tar kontakt med det företag och attraherar kunder.
Såklart stöter vi på utmaningar som kan vara svåra att lösa med “endast” gymnasieerfarenhet, men hittills har det trots allt varit extremt roligt!
Vad är det bästa med att driva UF-företag?
Att vi får lära oss att verka i den “riktiga” världen. Man får tillämpa det man lärt sig under sina år i gymnasiet på riktigt, vilket är en fantastisk möjlighet att få pröva det man lärt sig i praktiken!
Vad är målet med UF-företaget?
Vi har en vision om att vi vill hjälpa så många högstadieelever som möjligt med att göra ett gymnasieval som de känner sig nöjda med.
Gymnasievalet handlar självklart om vilken linje man väljer men i valet ligger så mycket mer. Stämningen på skolan, umgängen man bekantar sig med, och de relationer man skapar har stor betydelse för livet på och efter gymnasiet.
Gymnasieåren formar personen socialt, inte bara kunskapsmässigt. Därför är det viktigt att man hittar rätt gymnasium, och det är just det vi vill hjälpa till med.
Deltar ni i några tävlingar?
– Ja! Vi har blivit uttagna att tävla i UF SM som årets affärsplan för Östra Real. Sedan ska vi under januari skicka in vårt tävlingsbidrag till årets tjänst …. Vi kommer dessutom tävla om att bli årets UF i SM.
Har ni något medskick till de som just nu ska välja gymnasieskola – vad är det viktigaste att tänka på?
– Se till att göra ett gymnasieval du trivs med, och tänk även på hur livet kommer att se ut utanför alla lektioner och prov! Gymnasiet är en fantastisk tid där man lär sig minst lika mycket om sig själv som man gör om de olika ämnen man pluggar. Våga följa din magkänsla och se till att du trivs med valet du gör!
Hur tänkte du/ni när ni skulle välja gymnasieskola?
– Jag lade stor fokus på att hitta rätt utbildning, och sökte mig till en skola som jag visste skulle utmana mig. Samtidigt var det viktigt att hitta en skola som införlivade möjligheten att få pröva det man själv tror och vill, samt möjligheten att få engagera sig i intressen utanför gymnasiet, säger Edwin.
Mitt fokus låg dels på utbildningen, däremot var jag ganska säker från början att det var ekonomi jag ville studera. Efter att jag spikat utbildningsdelen kollade jag runt på flera skolor och var minst sagt fundersam över vart jag ville gå mina tre gymnasieår. Tillslut kom jag fram till att jag ville gå på en större skola i stan för att komma ur min comfortzone lite då jag innan gått på en liten skola utanför stan.
Det tog ett tag innan jag kände mig helt hemma på gymnasiet men tillslut släppte det och idag stortrivs jag, säger Tuva
När jag valde gymnasium var jag i princip bombsäker på att jag ville gå en ekonomisk linje. Jag sållade ut de skolor som jag fann hade de mest intressanta ekonomiska linjerna. De var även viktigt för mig att komma bort ifrån där jag bodde, jag ville träffa nya människor och helst inte känna någon sen innan i den nya klassen. Utifrån dessa skolor såg jag över var jag trodde att jag skulle passa in. Det var väldigt svårt att se vilken skola som var bäst för just mig så jag gick på magkänsla och som tur är hade min magkänsla rätt!, säger Isabelle
Jag letade främst efter en skola som jag visste hade fantastisk utbildning, men som även skulle kunna återge något utöver skolan. Att få möjligheten att engagera mig i sport, som för mig handlade om bandy, var viktigt.
Att hitta en skola där jag dels kände att man kunde lyckas som student, men även som idrottare blev avgörande för mig, säger Ludvig
Vet ni redan nu vad ni vill göra efter gymnasiet? Vad är era framtidsdrömmar?
Vår dröm är i nuläget att kunna driva vidare Gymnasiekollen efter studenten och därefter jobba deltid med det samtidigt som vi studerar vidare. Om vi får låta drömmarna leva fritt hoppas vi att Gymnasiekollen går så pass bra att vi får möjlighet att jobba med det på heltid i framtiden!
Lycka till säger vi till Gymnasiekollen!