Debattartikel: Under Black Friday dubblar vi priset på läxhjälp

Debattartikel: Under Black Friday dubblar vi priset på läxhjälp
02/12/2019 lmg

När rutavdraget för läxhjälp togs bort 2015 dubblerades timpriserna samtidigt som branschen i princip halverades. Nu på Black Friday vill vi därför passa påminna regeringen om detta politiska misstag genom att höja timpriset för vår studiehjälp, skriver vd:n för Studybuddy och My Academy Max Henrikson.

Kära makthavare. Under Black Friday vill vi påminna dig om en tid då i princip alla arbetande föräldrar hade råd att investera i sina barns akademiska framtid. En tid då man som familj kunde göra rutavdrag på läxhjälp och studiecoachning. Precis som man i dag kan göra på tjänster som gräsklippning, renovering av vinkylen eller barnpassningen – så länge man kan styrka att barnet inte får hjälp med skolarbetet. För att tala klarspråk, det är alltså rut-tillåtet att spela Fifa 2020 på Xbox med sin elev, men inte att läsa algebra.

Det var år 2015 som den S-ledda regeringen avskaffade läx-rut som en del av sitt ideologiska arbete med att göra skolan mer jämställd för alla elever i hela landet. Utfallet blev exakt det motsatta, precis som många experter hade varnat för. Våra tjänster, inom privat läxhjälp och studiecoachning har fortsatt öka i omsättning i välmående områden som Stockholms innerstad, Täby och Örgryte i Göteborg. Samtidigt som den minskat drastiskt i mindre välbeställda orter, där den privata läxhjälpen hade kunnat göra mest nytta, och på sikt kunnat minska den akademiska segregationen.

Dessutom beräknas även
10 000 vita deltidsjobb ha gått till spillo sedan 2015 till följd av branschens totala minskning. Det vittnar om en politik som inte bara minskar antalet arbetstillfällen för studerande, utan även ökar på den svarta arbetskraften inom läxhjälp. Något som såväl minskar tryggheten för enskilda familjer och statens skatteintäkter.

När rutavdraget för
läxhjälp togs bort så halverades i princip hela branschen och priserna dubblerades från cirka 200 till 400 kronor i timmen. Nu på Black Friday vill vi därför passa påminna regeringen om sina politiska misstag genom att höja timpriset för vår studiehjälp till 800 kronor i timmen. En procentuellt jämförbar prishöjning med den som uppkom efter att regeringen tog bort rutavdraget.

Avslutningsvis vill vi passa på att önska en extra fin Black Friday till våra kunder som också är folkvalda politiker i regeringen, ni är ett par stycken och ni representerar olika partier. Vi hoppas att ni delar med er av denna prisökningskampanj till era partikamrater. Ni har visserligen råd med våra tjänster utan rut – men det har inte majoriteten av era väljare.
Max Henrikson, vd Studybuddy och My Academy.
Dabattartikeln publicerade i Dagens Samhälle 29/11

 

Vill du ha läxhjälp?

Få prisförslag