
Föräldrarguide, Matematik
Det är mycket som varit annorlunda det senaste läsåret. Många av oss har jobbat eller pluggat hemifrån, och kraven på det egna arbetet har ökat. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera de kraven, både för sig själv och för andra. Kanske har du som förälder plötsligt blivit mer involverad i ditt barns studerande. Många har upplevt matematiken som särskilt problematisk. Den kan också vara svår att hjälpa till med som förälder, särskilt om man inte känner sig stensäker på matten själv. Hur vet man att man gör rätt? Om du inte riktigt känner att du har tid att omskola dig till mattelärare, har du en föräldrarguide med några enkla tips för att hjälpa ditt barn med matten framöver:
- Börja med en dialog. Oavsett hur gammalt ditt barn är, är det viktigt att de får vara en del av diskussionen. Vad är situationen idag? Vad vill vi ska hända, vad ska förbättras? Vad är målet, helt enkelt? Det kan minska mängden konflikter längre fram om barnet verkligen känner sig inkluderad i processen, och får luta sig på sin egen motivation, hellre än bara ”mamma/pappa sa åt mig”.
- Sätt upp ett mål. Det är bra om målet är mätbart och specifikt, men det betyder inte att målet måste vara ett särskilt betyg. Det kan vara ” plugga matte minst 2 timmar i veckan”, ”kunna skriva ut alla multiplikationstabeller upp till tio på 10 minuter”, eller ”spela ett mattespel”. Även om målet ni sätter är mer abstrakt, som att ”bygga upp en bättre grund” eller ”bli mer säker i mina uträkningar” är det bra med konkreta delmål. Målet behöver heller inte vara något långt bort att sträva efter, eller ett tecken på att något är ”fel”. ”Jobba på lika bra som du gjort hittills” är ett jättebra mål, särskilt för yngre barn.
- Lägg upp ett gemensamt schema. Det behöver inte vara jätteutförligt, men se om ni kan få in en matte”lektion” i veckan, så regelbundet det går. Detta är av två anledningar – dels är det bra för barnet att ha ett ramverk för vad som förväntas av dem och när. Ibland kan det också vara svårt att be om hjälp, särskilt om det handlar om saker man känner att man redan borde kunna. Genom att ha en avsatt tid, när ni jobbar gemensamt, kan det kännas mer ok att faktiskt försöka sig på svåra saker. Det här är en tid då man får fråga, och man får göra fel. Det är inte bara ditt barn /vs/ matten, och det är definitivt inte du /vs/ ditt barn – det är du och ditt barn /vs/ matten. Förhoppningsvis bygger detta upp förmågor och initiativ som gör att ditt barn kan fortsätta plugga på det här sättet, även när du inte har tid att sitta med.
- Prata om vad ditt barn faktiskt behöver hjälp med. Det kan vara lätt att tro att om ens barn har svårt för matten, så behöver de en till mattelärare. Så är dock inte alltid fallet. Om ditt barn kommer till dig med talet. Se exempel nedan:
”Beräkna räntan på ett lån på 650 000 kr, med en räntesats på 2.5%”
Då kan det vara lätt att genast börja prata om procentuträkningar, och förändringsfaktorer, och exponentialförändringar – när det som ditt barn egentligen undrade över är vad ordet ”ränta” betyder. Här var inte matten problemet, utan svenskan och ekonomin. Det är viktigt att lokalisera vad problemet är, exakt.
Behöver ditt barn hjälp med själva uträkningarna, eller med planeringen kring plugget- när och var de ska plugga? Vill de bara ha någon att prata igenom uträkningarna med? Har de svårt att tolka de lite svårare frågorna, och vill ha hjälp att tyda dem? Alla de här sakerna är supervanliga, och hyfsat lätta att åtgärda, men du kommer aldrig veta vad de är om du inte frågar. (Dubbel-tips! Om det är svårt att få till provförberedelser, spana in vår händiga guide! – passar både elever och som föräldrarguide)
- Om det är ”bara” matten, vilken aspekt av den? Är det något särskilt kapitel eller koncept som ditt barn har svårt för? Som förälder är det mycket lättare att kunna punktmarkera bristerna i kunskap, fylla i enskilda luckor, hellre än att lära ut en hel mattekurs. Om det är geometri, vilken del av geometrin? Ju mer specifika ni kan vara, desto bättre. Om ni vet exakt är det också lättare att hitta info på andra ställen, om boken inte förklarar på ett bra sätt. Det leder oss vidare till nästa punkt:
- Gör egen research! Det finns en enorm mängd hjälp att hitta gratis på nätet, om man vet var man ska leta. Många av de resurser som finns är också på engelska, så de är saker som ditt barn kanske inte kan ta åt sig på egen hand. Försök, om möjligt, att leta upp svaren Att öva upp sin problemlösarförmåga är ett väldigt bra sätt att lära sig matte på. Kolla in länkarna längst ner på sidan!
- Prata om problemen. Med det menar jag inte bara att det är bra att diskutera vad som är svårt med matte, och vad som behöver åtgärdas, även om det också är viktigt. När en elev har matteundervisning i skolan är det en lärare på kanske 30 elever. Det finns ofta inte tid till att verkligen grotta ner sig i problemformuleringar, diskussioner om alternativa lösningar, definitioner av olika begrepp. Att ge sig på matten muntligt, och inte bara på papper har flera fördelar; det är givande att diskutera, och ger nya infallsvinklar; det är förberedande inför muntliga nationella proven, som många tycker är svåra; det förbereder ditt barn inför att plugga matte på högre nivå, när diskussion är en större del av undervisningen. Att utveckla sitt mattespråk kan också hjälpa med att formulera vad exakt som är svårt.
- Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Kanske är det kommunikationen som blir fel, eller så blir det problem med planeringen. Det kanske blir lite dålig stämning hemma. Det är inte lätt att behöva vara förälder och pedagog, särskilt inte just nu. Ibland räcker det helt enkelt inte med en föräldrarguide. Det är ingen skam i att be om hjälp. Du kan fråga ditt barns lärare vilka kunskaper som måste byggas upp. Det finns också en del frivilliga grupper som erbjuder hjälp med matten i vissa skolor. Du kan också vända dig till oss på My Academy och Studybuddy. Våra proffsiga läxhjälpare är väl förberedda på den här typen av situation, och kan hjälpa till med matte på alla nivåer. Oavsett så hoppas vi att denna föräldrarguide varit till nytta.
Länkar föräldrarguide:
https://www.youtube.com/c/khanacademy/playlists?view=50&sort=dd&shelf_id=6
https://www.youtube.com/user/Mattecentrum/playlists?view=1&sort=dd&shelf_id=0
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQjOCUclovAcvxgnSEYHVQcaVa45hZBji
https://www.youtube.com/c/211nille/videos