Inga nationella prov VT2021

Inga nationella prov VT2021
15/12/2020 lmg

Skolverket har beslutat om att ställa in alla nationella prov under perioden från och med 1 januari 2021 och resten av våren, till och med den 30 juni 2021.

Det innebär att Skolverket återigen överlämnat ansvaret helt hållet till lärarna att sätta betyg på eleverna.

Utbildningsminister Anna Ekström motiverar dock beslutet med att det kan vara positivt för lärarna då de kommer få mer undervisningstid med eleverna samt att det kan komma att ”lätta på arbetsbörda i vissa avseenden”. Dessvärre går hon inte in på detaljer om den minskade arbetsbördan. Man kan dock konstatera att lärarna får betydligt mer ansvar över elevernas slutbetyg. Något som förstås ökar risken för orättvis betygssättning.

nationella provet Anna Ekström menar vidare att eftersom inte skolan har kunnat genomföra barn och ungdomarnas utbildning under normala former denna termin och troligtvis nästa. Ekström menar är beslutet är nödvändigt men inte önskvärt, något som välkomnas av Lärarnas Riksförbund.

Vi tror det är klokt med tanke på hur situationen ser ut och att det finns risk för att det kommer se likadant ut till våren. Att få beskedet i så pass god tid är viktigt för lärarna så att man kan planera så man kan lägga upp examineringarna på annat sätt, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund. 

Jag förstår givetvis att beslutet inte kan ha varit enkelt för Skolverket. Samtidigt är de. Det har fungerat alldeles utmärkt för övriga samhället.

Anders Jansson, Läxhjälp.com

Nationella prov formelblad

Vill du ha läxhjälp?

Få prisförslag