
Läxhjälp glosor? Att plugga glosor kan var både svårt och tråkigt. Ibland spelar det ingen roll hur intresserad eller motiverad man är – det går bara inte in i huvudet. Det kan kännas meningslöst att försöka lära sig en massa nya ord, och ofta komplicerade regler, när man inte har något riktigt sammanhang att sätta dem i. Vi är många som suttit i timmar och rabblat verbformer från en lista i läroboken, utan att känna att vi faktiskt lär oss någonting. Men det finns bättre sätt att göra det på! Det finns en million knep för att språk-plugget ska bli lättare, men vi har samlat ihop några av de vanligaste, och roligaste, glos-tipsen för att inspirera till mer plugg.
Tips läxhjälp glosor
1.Vardags-kartan. Det finns ingen som förväntar sig att du ska ställa om helt, och börja leva helt på exempelvis spanska, men att implementera några ord och fraser i din vardag kan vara ett bra sätt att se till att de faktiskt blir gjorda.
När du lagar frukost: vad heter ”bröd”, ”ägg”, ”te” på språket? Vad heter ”att steka”, och hur böjs det? Hur säger man ”jag tar bussen”, eller om du ”tog” bussen igår, hur blir det annorlunda? Ta saker eller händelser som du träffar på, och försök bemöta dem på ditt nya språk. Om du har möjlighet, ta gärna sådant som du gör med viss frekvens, sådant som redan är en rutin, så att du har något att ”hänga upp” den nya vanan på. Orden och aktiviteten behöver inte heller ha en superstark koppling. Du kan välja att öva på tal när du borstar tänderna, om du vill.
2. Hitta på en berättelse. Dags att öva de kreativa musklerna! Välj några av dina glosor, gärna substantiv, och försök hitta på en berättelse med de orden i. Extra poäng om du får med allihop, eller om du använder en knepig tidsform. Temat spelar ingen större roll. Det kan handla om någon som går till affären för att köpa mjölk, eller om en lång färd för att dräpa en drake. Bara fantasin (och ordförrådet) sätter gränserna! Försök att inte haka upp dig på exakt grammatik här, utan skriv som du tror är rätt. Det här ju ingen uppgift som ska lämnas in, så det viktiga är inte att det blir rätt, utan att det blir gjort.
3. Plugga med en kompis! Allt blir roligare när man gör det med någon man tycker om. Dra ihop ett litet gäng och repetera era glosor ihop. Ni kan turas om att förhöra varandra, komplettera varandras kunskaper, och gemensamt lära er de svåraste bitarna. Att ha någon annan som har koll på din utveckling kommer också att ge dig incitament att inte bara ge upp när det blir krångligt.
4. Gör det till ett spel! Bara för att det är plugg, betyder det inte att det måste vara seriöst. Har du bara en lista med ord som du behöver repetera, skriv upp dem på lappar och gör det till ett spel eller en lek. Pictionary, Charader, Heads up och Memory är några av varianterna som kan passa bra här. Det är något du kan göra med en kompis, eller flera, och det kan vara ett sätt att göra plugg-träffarna mer hanterbara – prova att runda av nästa möte med en kort lek, och se hur mycket mer du kommer ihåg!
5. Flashcards! Släng inte bort alla de där lapparna med ord du gjorde bara för att spelet är över! Ett flashcard är ganska enkelt som koncept: det är ett kort med olika information på vardera sida, som du använder för att nöta in information som är repetitionskrävande, men som inte kräver så mycket resonemang eller kontext – alltså är de perfekta för att plugga glosor. Du kan använda det både för rena glosor och för grammatik/regler.
Ta helt enkelt dina ”spel”-kort, komplettera med info på baksidan, och sen är du redo att köra. Du kan repetera och förhöra dig själv, både i korta intervaller och längre pass. När du känner att du verkligen kan all information som står på ett kort, ta ut det ur leken, och fortsätt tills du inte har några kort kvar. Glöm inte att blanda om ibland!
Bonus-tips:
Nu kanske du känner att du kan dina glosor, men ändå upplever att det är svårt att få till det där riktiga flytet i språket. Det kan gälla både i skrift och i tal. Som tur är finns det sätt att göra det lite lättare.
Det kan vara svårt att få in någon personlighet i språket när man inte kan det så väl än. Tänk på hur du pratar på ditt modersmål – inte vad du säger, utan hur du säger det. Använder du uttryck som ”typ”, ”hursomhelst”, ”i alla fall”, ”mer eller mindre”? Förmodligen gör du det, det gör vi nästan allihop. Det är sådana små verbala instick som kan få in det där flytet i språket. Hitta ett par favoritfraser som du vet att du använder ofta, och översätt dem till språket du försöker lära dig.
Om du inte kan komma på några exempel, plocka ifrån media. Kolla på en film/serie på ditt valda språk, och plocka ut exempel på mer talspråkliga uttryck du kan använda för att fylla ut ditt språk och göra det mer levande (att kolla på tv på det språk du vill lära dig är ett jättebra sätt att öka din förståelse för språket, oavsett om du gör det med anteckningsblocket i handen eller bara på skoj). Har du dessutom gjort övning två har du nog redan en idé vilka ord du vill använda, men som du saknar.
Och ja, det här är i princip bara en glosläxa du ger dig själv, vilket kanske inte känns superkul nu när du äntligen är klar med dina ”riktiga” glosor. Men kom också ihåg att mycket av den frustration man kan uppleva med glosor, eller alla studier egentligen, kommer från känslan av att det du pluggar på saknar applikation i verkliga livet. Hur ofta tänker man inte att ”varför måste jag lära mig det här, jag kommer ju aldrig att använda det?”? Väljer du glos-ord baserat på hur du faktiskt pratar kommer du runt det problemet. Jag kan nästan garantera att det kommer vara mindre jobbigt att plugga på sådant som du vet att du kommer få användning för. Att anpassa din inlärning utifrån dina egna speciella förutsättningar, ditt eget speciella språkbruk, är en liten investering som ofta ger stor avkastning.
Ett annat av de stora problemen med att lära sig ett nytt språk är regelbundenhet. Många av oss exponeras bara för det nya språket på lektionerna, vilket ofta inte ger oss tillräckligt med tid att ta in det ordentligt. Vi kan försöka komma runt det här genom att kolla på film eller tv på det valda språket, som jag nämnde ovan, eller till och med lyssna på nyheterna, men det är inte realistiskt att göra varje dag. Repetition är viktigt för all inlärning, men kanske särskilt för språk. Så hur kan vi få in den repetitionen?
Det finns alla de vanliga varianterna, som att plugga varje dag, sätta ett larm och ta fem minuter vid samma tidpunkt, och de är bra sätt att lära sig på, absolut. Frågan är, blir de verkligen gjorda? Om du har svårt att vara konsekvent med språkplugget, var inte rädd för att använda de resurser som finns till hands.
Det finns en mängd olika språk-appar, varav många gratis, som är särskilt utformade för att hålla i gång ditt inlärande. Det finns inga ”rätta” sätt att lära sig saker – om det funkar är det bra nog. Även om det som inte finns i appen inte är exakt det du jobbar med i skolan kan det ändå vara värdefullt att hålla i gång ditt språköra, och uppdatera dina gamla kunskaper regelbundet så att du inte måste börja om hela tiden. Det kommer inta att vara för alla, men det skadar inte att prova.