
Guide, Provförberedelser
De flesta av oss blir i alla fall lite nervösa inför ett prov, stort som litet. Mycket av den nervositeten kan vi förebygga genom att vara väl förberedda. Det har du säkert hört tusen gånger – men vad är egentligen ”rätt” förberedelser? Och hur kan vi se till att de verkligen blir gjorda? Läs vidare för några konkreta tips på hur du kan jobba bort majoriteten av din stress i förväg, och hur du hanterar resten i stunden.
Att göra innan du börjar:
- Kolla kursplanen. Vad är det du faktiskt förväntas kunna? Det går inte att plugga om du inte vet vad det är du ska plugga på. Försök att ta reda på exakt vilka delar av materialet som är relevanta, och lägg din energi på dem.
- Fråga din lärare om du är ens litegrann osäker. Här är det verkligen till din fördel om du är ute i god tid. Dels så har din lärare mer tid att svara på dina frågor, dels kommer hen att se att du verkligen tar dina studier på allvar.
Om du har möjlighet, ställ dina frågor i ett mail, även om du träffar din lärare ganska ofta. Då har du alla svaren nedskrivna, så om du glömmer vad som sades slipper du svara igen!
- Break it down. Bara ordet ”prov” kan få oss att vilja springa skrikandes åt ett annat håll, men försök att inte överväldigas av mängden arbete du har framför dig. Ofta är det inte alls så mycket som du kanske tror. Det är inte Kapitel 5 och 6 du har matteprov på: det är några delkapitel, det är matematiska begrepp och teorier, många av dem kan du säkert redan. Det är inte ”hela 1800-talet”, utan kanske 9 – 10 större händelser, så fokusera på dem. Skriv en lista på det du vill repetera.
- När/var är provet? Viktig information att ha, så se till att ha den nedskriven så snart du bara kan. Datum, tid, byggnad, sal, och gärna hur lång tid det kommer ta. Är det på en ny plats, kolla upp resvägen.
- Ta reda på om du behöver anmäla dig. Det här gäller mest på universitetsnivå, men det är ett steg som är extremt jobbigt att missa. Maila din lärare om du är osäker, kolla upp deadlines. När anmälan är gjord, skriv upp det i din kalender (exempelvis ”anmäld, 8/4” på tentadagen), så slipper du tänka på det sedan.
Provförberedelser – Gör en tidsplan:
- Skaffa dig ett tidsperspektiv. Generellt är det bra att börja så tidigt som möjligt med en studieplan, men det är inte alltid realistiskt. Om du tror att du börjat för sent, att du inte har tid nog till allt du måste lära dig, så är steg ett att sluta klandra dig själv. Vi gör alla felbedömningar ibland, och tiden vi har räcker inte alltid. Skapa en plan utifrån den tid du faktiskt har till ditt förfogande, och kom ihåg att börja tidigare inför nästa prov. En bra idé kan vara att skriva upp det i kalendern. Varje gång du får ett provdatum, skriv upp det, och gör sedan en notis två veckor innan ”matteprov om 14 dagar, kolla upp exakta sidor+ börja plugg-plan!”
Säg till exempel att du har ett stort matteprov om exakt tre veckor, om 21 dagar. Det betyder inte nödvändigtvis att du vill fördela plugget i 21 exakt jämstora bitar. Var ärlig mot dig själv: om du slutar supersent på torsdagar, kommer du verkligen sätta dig ner och plugga matte när du kommer hem då? Försök inte använda provet som motivation för att bli någon super-elev som gör läxor minst 3,5 timmar varje kväll, utan var resonabel. Hantera ditt schema som det faktiskt ser ut. När kommer du faktiskt kunna plugga, när har du tid och energi? Torsdagarna kanske inte går att använda. Har du fotbollsmatch en lördag går den dagen bort också, och dagen du ska hälsa på farmor. Av de där 21 dagarna är det kanske 15 som faktiskt är ”lediga” för matten.
Det här är också anledningen till att det är bra att börja i god tid. Det kan vara ganska mycket tid som försvinner helt oväntat. Det är helt ok, det är vanligt, men du vill vara beredd på det.
Ok, men du har i alla fall 15 dagar, som allt plugg måste rymmas inom. Samma sak gäller dock här som tidigare- planera inte för att fylla tiden exakt. 15 dagar betyder inte 15 pluggdagar. När du lägger upp en plan, särskilt en långsiktig, vill du alltid vara beredd på det oförutsägbara. En riktigt bra plan har marginal, det där lilla extra utrymmet ifall något skulle gå fel. Om du planerar för exakt 15 dagar, och sen har en dålig dag och inte orkar plugga, så kommer du hela tiden kämpa i uppförsbacke för att komma i kapp. Ge dig själv en marginal, så har du tid för återhämtning. Säg till exempel att du väljer 12 dagar då du planerar in plugg, och tre dagar för att vila.
Hur du distribuerar materialet över de dagarna spelar också roll. Vi kan tänka oss att matteprovet är på kapitel ett, två och tre i boken, samt att varje kapitel består av tre delkapitel, alltså totalt nio delkapitel. Du har tolv aktiva plugg-dagar på dig, så vi kan tänka oss att planen ser ut på ett ungefär så här:
Dag 1: Delkapitel 1.1
Dag 2: Delkapitel 1.2
Dag 3: Delkapitel 1.3
Dag 4: Delkapitel 2.1
Dag 5: Delkapitel 2.2
Dag 6: Repetera delkapitel 2.2
Dag 7: Delkapitel 2.3
Dag 8: Repetera kapitel 1 och 2
Dag 9: Delkapitel 3.1
Dag 10: Delkapitel 3.2
Dag 11: Delkapitel 3.3
Dag 12: Snabbrepetition av kapitel ett, två och tre.
Försök att inte spara de ”värsta” delarna till sist, utan ge dig själv ordentligt med tid för det som kommer behöva repeteras mycket. Det kan vara en bra idé att ha någon dag som bara är till för repetition, och saker som du tycker är svårare kan du ge mer tid till, som kapitel 2.2 här ovanför. De här tolv dagarna kan du sedan sprida ut som du vill över dina 15 tillgängliga dagar. Den kanske behöver finjusteras lite under tiden, men i stora drag är det så här du vill lägga upp det. När du gjort det här några gånger kommer det kännas mer naturligt, och du kan ta det lite mer som det kommer. I början är det dock bra att vara mer strikt och exakt. Det tar kanske en halvtimme att göra en sån här plan, inkluderat tiden för att kolla upp kapitel och schema.
Vad du bör plugga på, och hur du bör plugga på det:
- Mycket av det du läser kommer att vara brödtext, liksom isolering mellan de faktiskt viktiga bitarna info. Du bör i stället fokusera på den konkreta infon. Formuleringar kan du alltid fixa senare. När du antecknar, försök att inte fastna på om det ska vara ”den franska revolutionen började år 1789” eller ”året är 1789, och den franska revolutionen har nyss börjat”. Det är inte viktigt just nu. ”Fransk Rev., 1789.” Kort, koncist, supertydligt. Allt utbroderande kommer sen.
- Pluggteknik är extremt individuellt. Med största sannolikhet har du redan en aning om vad som funkar för dig, men även det här är en utvecklingsprocess. För konkreta tips och trick, kolla vår anteckningsguide!
- Vad du bör plugga på beror på flera faktorer: vilket ämne det är, vilken nivå du befinner dig på, vad det är för typ av prov (är det skriftligt eller muntligt, till exempel) och så vidare. Är det konkreta exempel din lärare kommer fråga på, eller mer stora drag och skeenden? Det här kan vara svårt att slutleda själv, så är du osäker, fråga din lärare.
- Plugga med en kompis! Ni behöver inte ha identiska studieplaner för att kunna lära er ihop. Det kan räcka med att ses en gång några dagar innan provet och gemensamt repetera grunderna. Tänk på det som en fallskärmskontroll: om allt funkar som det ska är det klart på några minuter, men om det inte gör det kommer du vara riktigt glad åt den där extra försiktighetsåtgärden.
- Anpassa till din nivå/ metod. Du kan hitta mer om detta i anteckningsguiden, men du vill alltid utgå ifrån var du är. Om du inte är van vid att plugga intensivt under längre stunder så måste du bygga upp den muskeln över tid. Du kanske inte orkar göra ett helt delkapitel varje dag, men du kanske kan välja sex-sju tal att göra? Eller om det känns jobbigt, kanske kan du sätta en timer på en kvart och göra så många tal du orkar? Gör du det ett par gånger på eftermiddagen/kvällen kommer en hel del att bli gjort. Det är ju såklart bra att repetera så mycket som möjligt, men vid repetition så är vad som helst bättre än ingenting. Om du behöver sänka ribban är det ingen fara. Du kommer kunna höja den igen med tiden.
Kvällen innan provet och provdagen:
Huruvida det är en bra idé att plugga samma dag som provet är en väldigt kontroversiell fråga. Ofta hör man att det är det absolut värsta du kan göra, att det bara stressar och förvirrar ytterligare. Verkligenheten är lite mer komplicerad. Här måste du lyssna till din egen intuition – vad skulle hjälpa dig? Att försöka lära in hela kursen kvällen innan provet kommer bara resultera i sömnbrist och stresshuvudvärk (och ett inte optimalt betyg), men du kan alltid repetera lite. Detsamma gäller på själva provdagen. Att kolla upp någon mindre detalj, sortera i dina anteckningar och repetera lite övergripande vid frukostbordet eller på bussen kommer inte förstöra allt jobb du gjort hittills. Gör det som känns bra. Här finns inget rätt eller fel.
Här kommer vi till huvudprincipen bakom alla förberedelser du vill göra för provdag: hur kan du ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt att lyckas? Att ha pluggat in materialet är en del av det, men inte på långa vägar hela historien. Det finns andra faktorer som kommer påverka hur du skriver provet.
- Sömn. Att försöka plugga hela natten igenom för att se till att du inte missat något är bland det värsta du kan utsätta dig själv för. Planera verkligen för att få tillräckligt med sömn. Sömn är nödvändig för hjärnans funktioner. Du kommer inte undan att sova- så antingen gör du det på natten, eller på provet. Även om du är för uppe i varv för att somna, för nervös, försök att i alla fall lägga dig ner och vila ögonen. Det är inte optimalt, men det är bättre än ingenting.
- Näring. Hjärnan behöver näring och energi för att funka, precis som kroppen gör. Du vet bäst själv vad du mår bra av att äta, så det här steget får du mest lista ut själv. Se bara till att du har ordentligt med tid på dig, både att äta maten och att smälta den. Kom ihåg vad vi sa om marginaler, och ge dig själv 10 -15 minuter längre än vad du tror behövs. Glöm inte att dricka vatten, heller. Det sista du behöver på provet är en (helt onödig) huvudvärk.
Är det ett längre prov där du får ha snacks, planera vad du vill ha i förväg. Den enda regeln (förutom de som skolan själva satt, naturligtvis) är att inte aktivt störa andra. Så om någon är allergisk mot nötter, ta inte med nötter. Det uppskattas inte heller att ha mat som hörs eller luktar starkt, så inga prassliga chipspåsar eller vitlöksbröd tack, för allas trevnad. Försök att inte övertänka det här steget, utan spara din hjärnkapacitet till de faktiska frågorna. Ta en banan, det löser sig.
- Fysisk stress. Punktlighet är alltid uppskattat, men vid provtillfällen är det ett måste. Ge dig själv gott om tid, riktigt gott om tid, att ta dig dit du ska. Om du måste stressa hela vägen till skolan för att din buss var sen kommer det att påverka ditt prov. Det kan vara svårt att varva ner efter att ha varit så stressad, även om du faktiskt kommer i tid. Det är bättre att bara ta en tidigare buss, så kan du sitta och verkligen ”get in the zone” innan provet börjar. Det är värt det att gå upp lite tidigare.
- Intern stress. Nästan alla blir nervösa inför prov, men det finns sätt att hantera din stress så att den inte hindrar dig. Vi är inte ute efter att utplåna alla spår av nervositet här. Ofta kan det till och med vara bra att du är lite nervös, då det kan hjälpa ditt fokus, och se till att du håller tempot uppe och faktiskt hinner med frågorna. Kroppen fattar att ok, nu är det allvar. Så försök att inte bli nervös för att du är nervös. Det är med största sannolikhet helt ok.
Om du märker att din nervositet börjar skena iväg, ingen fara, det kan också lösas. Här är det sällan en bra idé att dra fram dina anteckningar och försöka trycka in mer info, även om det kanske känns som att du precis glömt allt du någonsin lärt dig. Det är inte kul, men det är vanligt. Du är inte ensam om det här. Och nervositet är inte detsamma som att vara oförberedd, även om det kan vara en bidragande faktor. Du har pluggat, och du är förberedd. Allt det handlar om nu är att få all kunskap du har i huvudet, ner på pappret. Oavsett material du använder för det, om provet är på papper eller digitalt, så är det viktigaste materialet du själv, och det måste du också vårda.
På samma sätt som du inte skulle skriva hela provet med en trubbig penna, vill du inte pusha vidare till alla pris om du märker att du är väldigt stressad. Ta en minut eller två till att ”vässa” dig själv – lägg ner pennan, ta ett par djupa andetag. Du inte kan skriva alls om pennan går sönder, så ta hand om den.
Nu är du redo att gå in ock skriva ett riktigt bra prov. Här finns inget annat kvar att göra än ditt bästa. Känner du nervositeten krypa på igen, bara ta de där djupa andetagen igen, försök att hitta fäste i stunden, och skriv vidare. You´ve got this!
Sista steget: Fira! Provet är gjort och inlämnat- bra jobbat! Oavsett om du är helt nöjd, eller känner att det kunde gått bättre, så ligger jobbet nu bakom dig. Nu är det dags att ta det lugnt. Särskilt om det var ett långt prov, gör ett aktivt val att trappa ner i intensitet. Det kan kännas motsägelsefullt att jobba för att slappna av, men ibland krävs att vi verkligen lägger i en annan växel för att kunna koppla av. Gå en promenad, ring en kompis, eller ät något gott. Även om du har fler prov att plugga till är det viktigt att du ger dig själv tid att återhämta dig. Att ha något kul att se fram emot efter provet kan också hjälpa dig med motivationen när du studerar, så underskatta inte det här steget.
Sista, sista steget: feedback. Med största sannolikhet kommer du behöva plugga till fler prov. Nu när du gått igenom hela processen, och kanske till och med fått ditt betyg- hur känns det? Vad gick bra? Vilka bitar kan du behålla? Vad kan du göra annorlunda nästa gång? Hur ska du göra det? Här kanske du kommer fram till att du behöver fler dagar till att plugga, och måste förlänga din studieplan. Eller att du lär dig bra av flash-cards, men inte kan fokusera i superlånga stunder, så korta intervaller är nog bäst för dig. Kanske måste du sova längre dagen innan. Vad som helst, stort som smått. Hur ger du dig själv de där optimala förutsättningarna?
Efter allt detta är det bara att prova igen, och igen, och igen. De förmågor som övar upp genom att skapa den här typen av plan, självkännedom, rationellt tänkande och framförhållning, kommer alltid vara användbara. Att göra något fel är bara en chans att göra det bättre nästa gång. Så sätt igång och planera!
Checklista:
Vad kommer på provet?
När/ var är provet? Behöver jag anmäla mig?
Vad är min tidsplan?
Hur ska jag plugga, för att jag ska lära mig som bäst?
Hur ska jag ge mig själv optimala förutsättningar för att klara provet med hjälp av:
-Sömn?
-Mat?
– Stresshantering?
Hur vill jag fira efteråt?
Kan du svara på alla dessa frågor är du på god väg till en konkret och väl situationsanpassad studieplan. Bra jobbat, nu är det bara att följa den också. 😉