Så hanterar du stressen inför skolstarten: Läxhjälp.com har pratat med TV4:s doktor Mikael.

Så hanterar du stressen inför skolstarten: Läxhjälp.com har pratat med TV4:s doktor Mikael.
07/08/2019 lmg

De sena sommarkvällarna och de långa dagarna i solstolen är på väg mot sitt slut.
Snart drar skolan igång. Och att avbryta ett långt och skönt sommarlov för att gå till en hektisk vardag och träffa till alla klasskamrater igen kan lätt skapa en negativ stress.

Vi lyfte på luren och ringde TV4:s populära doktor, Mikael Sandström, för att höra om han hade några tips hur man kan förbereda sig inför höstens utmaningar.

Kan man förebygga stress inför skolstarten?

– Ja och nej. Man kan förebygga negativ stress och förbereda sig för vanlig stress, den stressen som är en del av ett livet. Generellt är stress någonting bra, den har fått oss människor att överleva från faror i alla år. Däremot kan man förbereda sig så gott som möjligt för att undvika onödig och negativ stress. Ta till exempel reda på vilka kurser som du ska läsa och vilka nya klasskompisar du kommer få, förklarar Mikael.

Om man ändå känner en onödig och negativ stress, kan man ta hjälp av någon?

– Ja, något som faktiskt hjälper mot såväl smärta som ångest- och stresssymptom är att tala om dem, och beskriva dem för någon utomstående, till exempel en förälder. Det kan låta märkligt men det finns faktiskt vetenskap som styrker att det hjälper.

För många innebär sommarlovet sena kvällar och långa sovmornar. Hur kan man vända tillbaka dygnet?

– Börja att gå och lägga dig en halvtimme tidigare för varje dag, samt gå upp en halvtimme tidigare för varje dag. Startar man denna process ungefär vecka innan skolstarten så borde hinna vända tillbaka dygnet i tid, asvlutar Mikael.

Då säger vi tack och önskar dig en fortsatt härlig och solig sensommar!

Vill du ha läxhjälp?

Få prisförslag