Så pluggar du matte hemma på bästa sätt – 6 oväntade tips

Så pluggar du matte hemma på bästa sätt – 6 oväntade tips
17/08/2020 lmg

Nu är höstterminen igång och många elever kommer ställas inför nya utmaningar i matematik.
Men kan man tackla dessa utmaningar på ett kul sätt? Yes, välkommen till: Så pluggar du matte hemma på bästa sätt– 6 oväntade tips

1. Måla ett självporträtt

Din hjärna består av två halvor. Den vänstra hjärnhalvan aktiveras när du registrerar logiska helheter som siffror och språk. Det är också med denna del av hjärnan som vi registrerar matematiska regler. Den högra hjärnhalvan aktiveras när du gör någonting kreativt, vilket kan komma till nytta av i problemlösning samt skapa insikt om hur olika regler hänger ihop. Så passa på att värma upp din högra hjärnhalva genom att göra någonting kreativt, kanske laga en ny maträtt eller varför inte måla ett självporträtt?

2. Skriv en bucket list

Känner du dig stressad över vad du vill hinna med? Alltså inte innan du dör, utan innan matteprovet. Plocka fram ett blankt papper och skriv ner alla saker som du just nu tänker på att du måste få gjort. Rangordna vad som är viktigast. Blanda sedan uppgifterna i listan med saker du vill hinna med innan du lämnar jordelivet.
Unna dig tid att fundera vad det skulle vara (bungyjump?) – det skapar endorfiner som ger dig energi inför pluggandet.

3. Boka in en biokväll

Använd kalendern för att skapa en överblick! Ta en liten stund och fundera över hur mycket tid du behöver lägga på att plugga inför provet och planera in det i kalendern, gärna kapitelvis. Men den kan vara fasligt oinspirerande att ha en kalender full med matteplugg. Så ansträng dig att varva skolarbetet med kul aktiviteter, bio till exempel!

4. Steal with pride

Nej givetvis så ska man ju inte fuska. Men precis som med fängslande rubriker så är det alltid en bra idé att återanvända bra saker som redan är framtagna. Lösningarna i proven finns redan till viss del framme. I synnerhet när det kommer till nationella proven. Utnyttja det. Så innan du börjar med repetitionerna, ta fram formelsamlingen som du får ha på nationella provet. Då kan du hela tiden stämma av vilka formler som finns med och vad du måste kunna utantill.

5. Res i tiden

Du behöver varken vara kompis med Michael J Fox eller Christopher Lloyd för att kunna resa i tiden. Googla “Tidigare nationellt prov i matematik + den kurs du läser”. Utmana dig själv genom att räkna igenom ett helt gammalt nationellt prov, så får du känna på hur provet är uppbyggt och hur uppgifter kan se ut. Om du fastnar på en uppgift finns det ofta fullständiga facit också.

6. Pizza ´o clock

Dela upp mattekursen i delmoment och belöna dig själv med t ex en glass eller din favoritpizza när momentet är färdigt. Det triggar belöningssystemet vilket skapar energi. Dessutom blir materialet mer lättöverskådligt när det delas upp i flera moment. Se till att repetera de svåra delmomenten ordentligt, så att du känner dig mer säker när det är dags för matteprovet.

Vill du ha ha mattehjälp i höst? Kontakta Studybuddy eller My Academy. De har båda läxhjälp online eller i hemmet.

Vill du ha läxhjälp?

Få prisförslag