Stor ökning av privat läxhjälp bland mellanstadieelever

Stor ökning av privat läxhjälp bland mellanstadieelever
04/10/2019 lmg

Stor ökning av privat läxhjälp bland mellanstadieelever.
Att anlita privat läxhjälp har varit vanligt förekommande i Sveriges storstäder under många år. Då har det främst handlat om att anlita hjälp till sina barn i gymnasiet och högstadiet. Under sommaren och hösten har det dock skett en stor ökning av mellanstadieelever vill ha läxhjälp och studiecoachning. Vi tog ett snack med Felicia Cederlund som är verksamhetschef för Studybuddy.

Hur ofta blir ni kontaktade av föräldrar med barn i mellanstadiet?
Det händer varje dag! Vi pratar ju med föräldrar hela dagarna så jag vet inte exakt hur många som går i vilken årkurs, men jag skulle säga att kanske en av fem går i klasser under åk6, säger Felicia Cederlund.

Felicia Cederlund, Studybuddy

Vad brukar de vilja ha hjälp med?
Det är framförallt kärnämnena i den åldern och inte bara läxhjälp utan mer att utvecklas och ligga i fas i svenska, engelska och matematik.

Finns det några skillnader i upplägget på hur Studybuddy jobbar med så pass unga elever?
Ja, vi har sett en stor efterfrågan på en tjänst som är just anpassad till yngre elever och har därför lanserat vår Juniorplan som riktar sig till den målgruppen. Den har lite kortare lektioner så att yngre elever ska möjlighet att behålla fokus. För oss är det viktigt att erbjuda mer än läxhjälp i den här åldern. Det är i den åldern som motivationen för skolan, tyvärr, kan börja tryta. Att som elev få någon som själv är skolmotiverad som förebild och coach ger verkligen resultat, både för kunskapen och självförtroendet.

Betalar föräldrar lika mycket för att få hjälp till en 10 åring som till en 18 åring som exempelvis studerar på naturvetenskaplig programmet?
Nej, vår juniorplan har ett billigare pris. Framförallt för att många som arbetar som studybuddies på den nivån är under 18 år och har en lägre arbetsgivaravgift vilket ger oss möjlighet att sänka priserna. Det är jätteroligt att vi kan erbjuda ett bra pris för elever som behöver stöd och bidra till att fler unga elever ligger i fas i skolan, avslutar Felicia.

Tack för din tid!

(Läs mer om studybuddys tjänster här.)

Vill du ha läxhjälp?

Få prisförslag