Studieteknik

Plugga smart med bra studieteknik

Studieteknik är en central del inom det akademiska lärandet. Man kan säga att det innebär “konsten att ta in information på ett effektivt sätt”. Men att studera effektivt kan innebära olika saker för var och en. Vi alla lär oss på olika sätt och därför gäller det att hitta just den studietekniska strategi som passar det enskilda lärandet som bäst.

Såklart är det svårt att slå personlig läxhjälp anpassad för just dina behov som hjälpmedel för att uppnå en optimal studieteknik. Men här nedan har vi samlat ihop några av de bästa tipsen utöver läxhjälp, som även är bra att ha i åtanke nästa gång du ska ta dig ann ditt plugg!

1. Studera under den tiden på dygnet du mår som bäst. Vilken tid det är, bestämmer din kropp och därför måste du lära känna den – vi är alla olika!

2. Hitta den anteckningsstrategi som fungerar bäst för dig. Mycket av det innehåll du behöver lära dig antecknar du förmodligen antingen för hand eller via en dator. Genom att ha en etablerad struktur och rutin blir det enklare för dig när du senare ska kolla tillbaka på det du skrivit – det förenklar din inlärning!

3. Planera. Gör upp ett schema för vilka tider du vill studera och håll dig till dem! Disciplin är nyckeln till att uppnå det mesta så se till att du studerar under de timmarna du lagt upp så att du undviker att göra allt i sista minuten.

4. Ta pauser. Du ska aldrig ta din hjärna för givet – den behöver vila precis som resten av din kropp! Sätt ett larm på 5-10 minuter mellan dina studieomgångar för att strecka på benen eller gå ut och ta lite frisk luft innan du fortsätter ditt pluggande.

Hitta studiecoach

  Studieteknik för gymnasiet

  I gymnasiet förväntas eleven ta allt större eget ansvar för sina studier. Det är därför viktigt att du själv planerar och strukturerar upp de timmar du vill plugga under. Studietekniken är med andra ord ett måste för att lyckas. Oavsett program är det flera kurser man studerar på samma gång. Betygshetsen kan även få ökad närvaro då kursbetyg i gymnasiet skiljer sig från ämnesbetyg i grundskolan. Du kan inte förbättra ditt betyg inför nästa termin utan har det betyget ända fram till gymnasieexamen. Det är därför viktigt att vara konsekvent i sina studier, att ha disciplin och utveckla en god studieteknik som håller.

  Studieteknik för högstadiet

  Att börja i högstadiet kan vara en stor omställning för många elever. Det är högre tempo med studierna, svårare ämnen och även nya lärare. Det är oftast i detta stadie som studietekniken blir allt viktigare att ta tag i. Det är alltid bra att fråga sina lärare om hjälp och handledning kring studietekniken. Annars är privat läxhjälp svårt att slå, speciellt om man finner det svårt att komma igång eller hinna ikapp under det ökade tempot.

  Hur pluggar man till ett prov?

  Det viktigaste att tänka på inför ett prov är att inte hamna i ett “sista minuten plugg”. Se alltid till att börja repetera innehållet i tid så att din hjärna hinner med att komma ihåg all information. Sen är det viktigt att lära sig vilka studietekniker som passar en bäst. Vi är alla olika och lär oss på olika sätt. Prova att läsa högt för dig själv, att skriva ner saker flera gånger, att använda “flashcards” eller andra metoder för att få en bättre förståelse för vad som funkar bäst för dig. Ibland kan till och med en kombination av metoder vara den mest optimala för det individuella lärandet. På så sätt sparar du tid och energi, samtidigt som du effektiviserar ditt lärande.

  Man får heller inte glömma att som alltid, men speciellt inför provtillfällen, att ha sovit gott och ätit regelbundet så att man kan prestera på topp när det är dags!

   

  Vanliga frågor och svar

  Hur lär man sig bäst?

  Det gäller att du hittar den studieteknik som passar just dig. Du lär dig bäst när du lärt känna dig själv som bäst. Vad funkar/funkar inte för just dig och ditt lärande? Vad är du bra/mindre bra på? Var inte rädd för att experimentera med nya sätt att ta in information – prova dig fram!

  Disciplin är även viktigt att tänka på. Man kommer inte vara motiverad varje dag till att ta sig igenom plugget och det är såklart okej. Men genom att ha en god disciplin blir det lättare att ta sig igenom de jobbigare dagarna då läxorna är fler. Det är även bra att gå igenom sitt innehåll regelbundet. Har du tid över är det alltid bra att gå igenom lektionsanteckningar från veckan som gått. När du har informationen färsk i minnet är det enklare att ta sig igenom anteckningarna då du lättare kommer ihåg vad du skrivit om. En tumregel är att studera under kortare perioder vid upprepade tillfällen, istället för att försöka ta på sig allt på en gång.

  Vad kostar det att få studiehjälp online?

  Båda våra samarbetspartners Studybuddy och My Academy erbjuder läxhjälp online från 390 kronor i timmen.

  Kan jag få hjälp med mina studier under sommaren?

  Båda våra läxhjälpspartners brukar rekommendera elever att ta det lugnt under sommartider, men är det så att du behöver studiehjälp under sommaren går det såklart att ordna. Vi matchar dig med en studiecoach som uppfyller dina villkor om läxhjälp på sommaren!

  Vill du ha läxhjälp?

  Få prisförslag