Studybuddien Zanobia om sin ADHD och skolan ”Så kan vi bli ostoppbara”

Studybuddien Zanobia om sin ADHD och skolan ”Så kan vi bli ostoppbara”
23/10/2019 lmg

Zanobia Hazar är en 18 årig tjej från Vallentuna i Stockholm. Hon studerar Teknik med inriktning teknikvetenskap på Täby Enskilda Gymnasium och har en passion för att rita, skriva och göra musik. Ja, egentligen är hon intresserad av allt som stimulerar henne kreativt. En stor del av hennes fritid går åt till att studera, men hon försöker också hitta tid för att umgås med sina vänner. Utöver skolan arbetar Zanobia som studybuddy där hon hjälper yngre elever att nå sina mål i skolan. Hon är precis som majoriteten av de 779 000 tonåringar som bor i Sverige, förutom att hon har ADHD.

När vi träffar Zanobia Hazar på ett café i Mörby Centrum så har hon precis kommit ifrån skolan i Täby. Vi har drygt en timme på oss att prata, sedan ska hon iväg till nästa aktivitet, träning på gymmet. Något som hon menar är viktigt för hennes mentala välmående, det ger henne utlopp för sin hyperaktivitet och det hjälper henne koncentrera sig i skolan. Vi kommer snabbt in på hennes egna ADHD och hur hon ser på att hjälpa andra ungdomar med liknande bakgrund.

– Jag kan verkligen hjälpa de här ungdomarna tack vare att jag själv har ADHD. Det är så otroligt viktigt att lära sig hantera diagnosen och på sikt till och med omfamna den som en tillgång, säger Zanobia.

Om sin egen ADHD och skolan

För Zanobia själv har tonårstiden präglats av många utmaningar. Hon fick sin diagnos sent och hade fram till slutet av högstadiet både svaga betyg och låg självkänsla. Hon visste att hon var annorlunda, men inte varför. Vändningen kom när hon fick en ny lärare i matematik, som anpassade lektionerna efter samtliga elevers förutsättningar. Zanobia började sakta men säkert få insikt om att hon var minst lika smart som sina klasskamrater men att hon behövde använda sig av en annan studieteknik för att ta in information.

Zanobia Hazer från Vallentuna

Zanobia Hazer från Vallentuna

– Vi som har ADHD driftar lätt iväg i hjärnan och vi har ofta svårt att koncentrera oss. Därför att struktur och studieteknik extra viktigt. Jag försöker alltid få mina elever att planera realistiskt både sina studier och sociala aktiviteter fyra veckor framåt, säger Zanobia.

När man jobbar med ungdomar med ADHD så är det viktigt att komma ihåg att de ofta är emotionellt impulsiva, vilket kan göra att de kan uppfattas som dramatiska och överkänsliga.  Något som Zanobia menar kan vara både på gott och ont.

– En framgång kan skapa euforiska känslor samtidigt som motgångar kan få betydligt större proportioner än vad de skulle ha fått i en person liv utan ADHD. Som studybuddy gäller det att ha lite perspektiv och förstå anledningen bakom de känsloyttringarna som eleven uppvisar, menar Zanobia. 

Låt inte diagnosen stoppa dig!

På det stora hela är hon övertygade om att personer med ADHD kan lyckas minst lika bra i studielivet som andra, men det är oundvikligt att de måste kämpa ännu hårdare. I synnerhet med strukturen studietekniken som hon menar är en avgörande faktor.

– Att vi måste kämpa mer än många andra gör oss starkare. Med tanke på den arbetskapacitet som vi tvingas att besitta så kan vi bli ostoppbara och duktiga på precis vad som helst, avslutar Zanobia.

 


Zanobias tre tips
Läxhjälp och ADHD

1. Tydliga instruktioner
De flesta ungdomar kan vara impulsiva, i synnerhet de med ADHD, därför behövs det tydliga instruktioner när man ska planera en skoluppgift. Punkta tydligt upp vad som ska göras. Är till exempel en matteuppgift för krånglig så brukar jag rekommendera att man först försöker förenkla uppgiften till ett problem som man skulle kunna lösa. När det väl är gjort så brukar man förstå helheten.

2. Struktur         

Gör ett studieschema, gärna fyra veckor framåt. Planera in allt som ska göras, såväl skoluppgifter som sociala aktiviteter. Se till att planera in vilodagar men även aktiviteter du mår bra av såsom kreativa utlopp, träning eller andra hobbies. Lägg in tydliga deadlines och håll marginalerna så du inte får panik som du till exempel skulle råka bli sjuk. Det kommer kännas konstigt i början men det kommer att vara värt det!

3. Inspiration

Låt dig inspireras. Har du inte en lärare som inspirerar dig så hitta inspiration. Någon annanstans. Kanske av en vän eller en film inom liknande ämne. När vi med ADHD blir inspirerade och kanaliserar all vår överenergi på något vi är intresserade av så blir resultatet ofta riktigt bra.

 


Har du ett barn som har ADHD och problem i skolan? Kontakta Studybuddy så hjälper de er att hitta en coach med erfarenhet av ADHD. De har även coacher som är specialiserade på barn med dyslexi.


Det här är ADHD:

Adhd (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – Hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning)är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den påverkar din förmåga att koncentrera dig, styra och kontrollera ditt beteende. Den kan också påverka hur aktiv eller intensiv du är som person. Adhd har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar.
Källa: 1177.se


 

Vill du ha läxhjälp?

Få prisförslag