Tror du att den svenska midsommarmaten ursprungligen är en festmåltid? Då är det dags med att göra din hemläxa .
Den svenska traditionella midsommarmaten såsom sill, potatis, ost och gräslök betraktades snarare som vardagsmat. Dock ansågs gräddfilen vara något mer festlig, den hade som uppgift att välsigna skörden.
Midsommarstången då? Du kanske har hört rykten om att den ska representera en viss manlig kroppsdel, som en slags fruktbarhetssymbol. Det stämmer inte. Midsommarstången, eller majstången som den också kallas, kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Ordet majstång härstammar från ordet ”maja”, som betyder ”att smycka med löv”.
Små grodorna. Den på många sätt, ganska uppseendeväckande tradition dök upp först på midsommar under sent 1800-tal. Den går tillbaka till en engelsk nidvisa om fransmännen, där de sjöng om grodorna som dansar, vilket representerar de franska soldaterna. Hur den sedan dök upp i svensk vis- och musiktradition är dock fortfarande oklart.
Vi på läxhjälp.com önskar alla läsare en härlig midsommarhelg! Och om ni mot förmodan skulle vilja bättra på era kunskapar om midsommar till nästa år, kontakta My Academy eller Studybuddy som har studiecoacher med färska kunskaper inom allt från nordiska historia till svenska och matematik.
Källa:Nordiska Museet
Vad fick du fått lära dig i skolan om midsommar?